torstai 18. lokakuuta 2012

Syksyistä tunnelmaa juustokakun muodossa

Vai pitäisikö sanoa jo jouluista??
Oman puutarhan omenia on käytetty jo kyllästymiseen asti hilloissa, mehuissa, soseissa, salaateissa, joten miksipä ei juustokakussakin. Ihanan jouluisen maun tuo piparkakut ja kaneli, onhan se jo kohta täällä! Kakku on helppo ja nopea tehdä, varsinkin, jos käyttää valmista omenahilloa, minulla nyt jostain syystä sattui olemaan itsetekemää, aavistuksen kanelilla höystettyä herkkua :)

Kannattaa kokeilla!

Pohja:

200 g piparkakkuja
75 g voita

Täyte:

2 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
4 liivatetta
3 rkl omenahilloa
sokeria ja kanelia maun mukaan
1 omena
muutama piparkakku

Ohje on hyvin perinteinen juustokakkuohje. Eli ensimmäiseksi murskaa piparit mahdollisimman hienoksi jauheeksi ja lisää sula tai huoneenlämpöinen voi sekaan. Painele murska kakkuvuoan pohjalle, esim. pottunuijalla saa näppärästi tiiviin ja tasaisen pinnan. Vuoan reunoille voi laittaa reunakalvoa tai vaikkapa leivinpaperia, niin kakun irroitus onnistuu helpommin. Pohjalle on hyvä laittaa kakkupahvi tai mikseipä tarjoiluastia, välttyypähän kakun nostelemiselta. Ripottelin vielä pohjan päälle pienenpieniä omenakuutiota tuomaan rapsakkuutta ja mukavaa suutuntumaa.

Liivatteet liotetaan kylmässä vedessä, noin 5-10 min. Puolessa tunnissa niiden teho alkaa jo heiketä. Kerma vatkataan vaahdoksi, siihen lisätään tuorejuusto, hillo ja mausteet. Liivatteet voi sulattaa kuumaan veteen tai omenamehuun ja liuos lisätään ohuena nauhana reippaasti vatkaten. Ei kannata viivytellä tässä vaiheessä, liian kylmä tai liian vähäisessä nestemäärässä ollut liivate saattaa jäädä inhottaviksi rihmoiksi massan sekaan. Kaada puolet massasta pohjan päälle ja ripottele reiluja piparimuruja päälle. Lisää loppumassa. Pinta saa mielestäni jäädä rosoisen näköiseksi, tuo mukavan rouheaa ilmettä. Anna hyytyä pari-kolme tuntia jääkaapissa. Juustokakut kestävät hyvin pakastamista, joten aivan hyvin voi nakata kakun sinne odottamaan parempaa huomista =) Koristelu toki kannattaa tehdä vasta sulatuksen jälkeen.

Koristele hyytynyt kakku ompuilla, pipareilla ja kanelilla. Nauti! :)


Lopuksi kakku sai vielä teemaan sopivat kärpässienikynttilät, sillä se matkasi syntymäpäiväjuhlille. Varsin miehekäs kakku, eikö totta? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistä :)